Friday, December 7, 2012

Review: Official Videographer



Alright. This post is to shout out credit to my official videographer; ImtiazMotionArts

Dapat tahu kewujudan Imtiaz ni sebab Syuhada, rakan sekerja tunjuk video Aslam and Fahimah. Dalam video tu dia guna lagu Yuna “Terukir Di Bintang”. Masa tu pertama kali dengar lagu Yuna pula. Jadi rasa sangat sweet. 

Lepas tu selalu tengok hasil Imtiaz dan banyak hasil Fadly, pemilik Imtiaz yang menepati citarasa. Syu gives me heads up and told me that Fadly request that the bride must cover the aurat to hire him. That is his requirement on that and I’m fine with it. So if you want to hire him make sure you are willing to accept that ok. 

Sebagai seorang pengantin berusaha dan bukan pengantin berada, menambah seorang vendor bermakna menambah lagi perbelanjaan. Lama juga la fikir, nak ambil ke tak. Mampu ke tak. So i did a lot of survey and cross reference. Mana satu lebih baik, ambil vendor dari kluang atau ambil Imtiaz. But after reccee, videographer in Kluang charges RM1500 per event without transportation whereas Imtiaz charge at that particular point RM799 per event plus RM300 for transportation and accommodation. Seriously I still save about RM400. 

Maka setelah berhempas pulas fikir 1) nak ambil videographer atau tak 2) Ambil vendor kluang atau Imtiaz, saya ambil keputusan ambil juga. 

Pertama kali jumpa Fadly kat TBS jer. Cuma Fadly cakap dia selalu tak jumpa depan depan dengan pengantin sebelum kahwin. Komunikasi guna email atau telefon sahaja. Namun bagi saya, saya suka cari keserasian bersama vendor supaya mereka kenal saya dan tahu kemahuan saya dan saya pun kenal cara mereka bekerja. Dua minggu sebelum majlis, saya emailkan pelan rumah, jadual majlis, peta majlis, pautan laman web berkaitan Kluang dan semua maklumat berkaitan untuk bantu Fadly buat kerja. 

Malam sebelum majlis, saya hubungi Fadly dan dia cakap dia sudah berada di Kluang dan dalam hotel. Lega rasanya. Cuma risau sikit bila pagi nikah pukul 8:30 Fadli tak sampai lagi. Bila saya hubungi dia, rupa-rupanya kereta rosak dan dia dalam teksi menuju ke rumah. Terkejut juga. 1) Rumah saya terletak 15km dari Bandar. 2) Mudahnya dia dapat teksi. Kluang ni paling payah dapat teksi kecuali di stesen bas. Alhamdulillah, urusan saya dan Fadli dipermudahkan. Fadli sampai pada masa yang sama majlis nikah dimulakan. And then everything runs smoothly. He works well with Razali, the photographer. They even support each other. During my event, the sunshine brightly in the morning and suddenly change to heavy downpour in the afternoon. But run or shine both of them still do their job diligently. We had fun. Waktu hujan lebat pun semua orang masih dalam mood ambil gambar dan tunjuk senyum kerang busuk. 

Post event, Fadli texted me 19 Nov and told me the highlight was ready to be published and I received the whole video on 6 December. Pendapat saya untuk videographer atau perkara berkaitan perkahwinan, kalau kita boleh usaha lebih sikit (buat kerja sambilan, berjimat, atau simpan dari awal), apalah salahnya ambil. Sekurang-kurangnya kita boleh nampak susah payah kawan-kawan kita, saudara mara kita, ibu bapa kita dalam nak pastikan majlis berjalan lancar. 



Fadli can be contacted at 

Mobile: 0163146574 



Here are some of the untold story of my event and will remain untold had I not hire any videographer. Its a low resolution video as i trim the video to different part. The actual video is crystal clear

The highlights
video


The Sun shine upon us
video



The rain as a sign of barakah

video













Thursday, November 29, 2012

Review wedding: MUA


Ok enough meroyan, 

The following review meant to give a lot of credit to a lady who deserve it. 

This huge credit goes to my makeup artist. 

Mula-mula nak dapatkan MUA ni agak susah gak. Namun berbaloi sangat-sangat usaha. Ramai MUA dekat Kluang yang hasilnya saya suka adalah dari kalangan lelaki atau lelaki yang sudah berubah sifatnya. Ibu saya terang-terangan tak suka. Beliau tak menentang tetapi kalau saya tanya boleh tak ambil sebab tak MUA perempuan di kluang yang saya berkenan, muka dia tukar jadi lain. 

Aduhaiii… pening kepala saya. Saya tanya orang yang buat pelamin saya, dia sudah ditempah oleh pengantin lain. Ketika itu sangat kecewa tetapi Alhamdulillah sekarang saya nampak hikmahnya. Kalau tak mahu saya meroyan dua kali. 

Puas saya cari, tanya orang. Kalau dah duduk KL, tentu sumber paling digunakan ialah Mr. Google. Ramai MUA perempuan yang berkenan cuma mereka bukan dari Kluang. Kalau mahu ambil dari KL, mungkin transport melebihi upah. Last2 saya jumpa Kak Hanie dari website Biaswarna. She is based in Johor Bahru. So lebih dekat dari KL kan. 

Mula2 contact tu Kak Hanie ni macam tegas. Waktu tu Kak Hanie belum buat make up bridal secara serius. More towards make up class. Saya tanya pasal test make up and rate. Syukur rate dia berpatutan and sangat berbaloi. Waktu buat test make up tu rasa berbaloi sangat2 sebab dia buat betul2 macam kita nak kahwin walaupun kita bayar harga untuk trial make up 3 jam rasanya dia ambil untuk make up saya . Saya jarang make up jadi risau juga kalau produk tak sesuai dengan kulit atau solekan pecah selepas dua tiga jam. But lepas naik bas dari JB ke Kluang, dengan habuk semua, Alhamdulillah, make up still ok. So masa itu baru saya confirm ambil kak Hanie. 

Saya jumpa dia bulan empat dan dia selalu hubungi saya untuk beritahu tips penjagaan la, gossip artis la, ngumpat la. Memang dah jadi macam kawan la. Sangat peramah. Walaupun saya ambil make up sahaja dengan dia, kak Hanie ambil inisiatif untuk pergi tengok baju bersanding yang makcik saya buat untuk sesuaikan aksesori, warna tudung dan jenis solekan. Bila saya bertangguh nak turun JB untuk tunjuk baju nikah, dia call dan membebel pada saya. Saya suka dia buat kerja teliti, selalu follow up dan buat homework sebelum majlis. 

Sehari sebelum majlis dia datang cari rumah dan betulkan kening saya yang tak sekata. Siap bawa pembantu sekali untuk tolong pengantin lelaki. Sangat pro dan sangat baik. Saya ada masalah jerawat sebab alahan produk kecantikan. Masa hari majlis dia tutup kemas dan cantik. Solekan bersanding saya tahan dari masa sanding sampai outdoor photoshoot. Hujan pun tak effect ok. Ini muka saya sebelum dan sesudah make up untuk nikah dan bersanding. Saya cakap dengan dia masa nikah saya nak jadi Nora Danish (sweet sweet gitu); masa kahwin saya nak jadi Fasha Sandha (gile glamor gitu) .

Muka bengkak sikit lepas nangis. But still maintain. :P

Dengan my mum. 

Saya ambil guna hand phone pun dah cantik kan. 

Seriously recommend dia. Siapa nak contact dia
No handphone: 012-757 7644. 



Kadang-kadang cakap dia kasar but she meant well. Love you kak Hanie. Terima kasih banyak-banyak buat muka saya macam dewi. Saya nampak bahagia sangat hari itu pun sebab rasa macam gedik muka cantik sangat. Huhuhu. Husband pun sangat suka. 

P/s: Kak, kalau kau baca, mana gambar aku dengan kau. Aku nak simpan buat kenang-kenangan

Thursday, November 22, 2012

To Pay Or Not To Pay.


Kawan-kawan semua, 

Saya dalam dilema sekarang ini. Saya perlukan pandangan semua. Biar saya mula cerita ini satu persatu ok. 

Memandangkan saya memilih semua vendor berdasarkan kepakaran mereka, (contohnya si A pakar menyolek tetapi juga menyediakan pakej baju dan pelamin, saya hanya akan ambil khidmat solekan) maka saya bersedia membayar lebih dengan harapan hasil yang saya peroleh adalah yang terbaik yang saya mampu bayar. 

Maka perkara yang sama untuk pelamin. Vendor ini juga menyediakan khidmat Andaman dan pengantin tetapi saya hanya berminat dengan pelamin buatan beliau. Cantik dan sangat luar biasa. Ini pelamin yang beliau pernah hasilkan dan dipapar di mukabuku. 




Maka setelah rundingan untuk pelamin rumah dan meja beradap, pakej yang dicadangkan adalah RM2500. Warna tema saya adalah ivory (70%), gold (20%) and coral (10%).Pelamin akan menggunakan bunga segar. Manakala untuk meja beradap, beliau tunjukkan saya hasil terdahulu beliau sebagai rujukan. 


Cantik bukan? Sebagai seorang yang tak pernah menguruskan sebarang majlis perkahwinan saya mempercayai kredibiliti beliau sebagai wedding planner apataha lagi dengan hasil yang ditunjukkan. Kami bersetuju bahawa beliau akan menguruskan pelamin dan meja beradab sahaja. Meja makan tetamu biarlah saya uruskan. 

Tetapi pada hari majlis saya, hasilnya agak mengecewakan atas beberapa perkara. 

1. Warna tema pelamin saya lari. Bunga yang dibawa berwarna KUNING, PUTIH & OREN dan bukan 3 warna yang saya nyatakan. Malah langsung tiada warna coral. Saya bersetuju tidak menggunakan bunga ros memandangkan kos tinggi tetapi saya masih mahu warna tema saya. Kalau kalian tak pasti warna tema saya macam mana cuba tengok kat column tepi ni. Beza kan.



2. Hasil meja beradab tidak seperti dijanjikan. Beliau bawa kain berwarna biru dan menyatakan inilah warna coral . Sedih. Kain yang berwarna coral itu adalah kain langsir ibu yang telah dikorbankan untuk menyelitkan semula warna tema. Kerusi plastik itulah yang jadi kerusi duduk saya. Kalaupun chilvary chair sukar didapati di Kluang apalah salahnya beri saya kerusi yang lebih elok.

Semasa perbincangan dia yang beria-ia pesan pada saya untuk beritahu orang khemah warna coral seakan warna merah bata kerana tak ramai tahu warna Coral. Malah saya telah share album tema saya kepadanya sebagai rujukan. Ini adalah hasil beliau. Sila bandingkan dengan perbincangan awal. Beza bukan.  



3. Tiada alatan merenjis. Saya langsung tak perasan alatan merenjis tidak disediakan seperti yang dijanjikan. Saya hanya sedar setelah saya naik atas pelamin dan duduk bersama suami. 

4. Tidak menepati masa. Datang sesuka hati. Saya bekerja di KL, beliau di Batu Pahat dan rumah saya di Kluang. Ibu saya bukan sentiasa ada di rumah jadi kami perlu pastikan masa dengan tepat supaya tiada yang menunggu. (Namun saya boleh maafkan sebab beliau mungkin ada hal yang tidak diduga.) 

Beliau juga membuat pelamin untuk another Bride to be dan ini hasilnya. Saya sangat kecil hati kerana saya juga membayar. Mungkin nilai upah saya lebih rendah tetapi saya juga membayar.

Dilema saya sekarang ialah tentang bayaran baki. Saya telah membayar RM1500 dan berbaki RM1000. Setelah berbincang dengan beliau tentang perasaan saya, beliau telah memberi diskaun sebanyak RM200. Persoalannya sekiranya rakan-rakan menjadi saya, berapakah nilai yang kalian sanggup bayar atas hasil beliau. 

Ibu saya cakap jangan bayar langsung namun saya tak mahu berlaku kejam. Cuma untuk membayar RM800, berat hati saya. What do you think?

UPDATE (24.11.2012):

Ini komunikasi sms antara saya dan beliau selepas majlis. Saya kongsi di sini mungkin sekadar peringatan kepada sesiapa yang mahu ambil beliau. Mungkin juga hanya saya yang tak bernasib baik.  Jika mahu ambil beliau terpulang. Cuma pastikan sesiapa yang mahu ambil beliau, fikir dan pastikan apa yang dikata dikotakan.





UPDATE (26.11.2012):

Ok, semenjak dua menjak ini saya buat sedikit homework sebab nak pastikan keputusan saya ini dibuat dengan cara yang berhemah. Macam mana saya buat?

1. Saya tanya B2B and exB2B
2. Saya tanya orang yang ada business andaman di Kluang.. Ya lah, kalau saya tanya andaman di Jengka mestilah rate tu sangat mahal, kalau saya tanya andaman di KL pastilah lebih murah. Jadi nak bandingkan mesti bandingkan epal dan epal k.
3. Saya tanya Bride lain yang ambil dari vendor yang sama juga.

Rata-rata cakap jangan bayar atau kalau bayar, bayar sedikit sahaja. Cuma selepas berbual dengan golongan ketiga, saya sebulat hati akan bayar kurang dan hanya selepas vendor ini boleh "justify" jumlah baki yang diminta. Nak tahu apa yang saya dapat? Jeng jeng jeng


Nampak tak? Berapi tak? Saya yang selama ini ok tetiber berapi. Pakej berbeza tetapi harga yang sama. Kalau nak charge transportation punnn. Pelamin dia sebjik sejaban dengan saya. Bunga jer warna beza.

Kesimpulan; kecewa dan semakin kecewa.

Sekian terima kasih





Thursday, October 18, 2012

Cenderahati Tetamu (Bahagian 2)



Halu semua. Ok bahagian 1 adalah berkenaan bekas cenderahati. Memandangkan ada permintaan untuk kongsi mana nak dapat isi jar, Dara buat yang lebih diperlukan dulu ok. 

Setelah perbincangan dengan ibu, kami putuskan untuk beli kismis sebab lebih menyihatkan. Ibu tak berapa gemar beri makanan tak berkhasiat pada tetamu. So kismis lah jadinya 

Langkah pertama adalah tanya En Google. Hasilnya ialah ini: 


Kurmawi  


Mula-mula nak pergi cari dekat tempat-tempat ini, sekali dapat tahu ada lagi satu tempat namanya Mahnaz Food. Ok cara paling mudah nak pergi tempat ini ialah melalui KESAS. Memandangkan Dara tinggal di Cheras, gambar kat bawah ini ialah perjalanan dari Cheras ke Mahnaz Food melalui KESAS. 

Dari KESAS exit di Shah Alam/Puchong selepas lalu HQ PROTON. 


 


Dekat lampu trafik belok kanan. 

Lampu trafik pertama, belok kanan lagi. Landmark yang boleh nampak ialah MCD. 

Terus sahaja sehingga lampu trafik pertama, belok kanan lagi. Nampak tak papan tanda dalam gambar. Itu papan tanda Mahnaz Food. 

Terus sahaja. Simpang pertama belah kiri dah sampai. 

Apa ada kat sini? Macam2. Kurma, coklat kurma, pistachios, buah zaitun, kismis dan segala produk dari timur tengah. Dalam gambar semua harga runcit. Tapi kalau cakap dengan diorang nak beli harga borong, dia akan turunkan harga. Siap boleh tawar menawar lagi. Hehehhe. 

Ini susah nak cari kan?


Kismis pun ada banyak jenis. Harga dari RM12 ker RM25 kg. Beli borong yang RM25 jatuh RM18 sekilo. Tapi mesti beli sekurang-kurangnya 10kg

Dari RM18 jatuh RM15 per kg kalau beli 10kg

Harga borong akan jatuh 12kg. Tapi mesti beli 10kg

Selain makanan diorang ada jual kotak juga. Murah dan cantik. Apakan daya, dara dah beli kotak dah. So kalau beli lagi membazir bukan. 



Kedai ini tutup pukul 7 ok. Good luck semua.

Monday, October 15, 2012

Belasungkawa: Allahyarham Jama'iah Binti Arshat





1 Oktober 2012… 40 hari sebelum majlis. 

Masa tu tengah bersiap-siap nak pergi kerja, tiba-tiba Uda call.. Selalunya pagi2 kalau Uda call dia rindu. Bila angkat telefon suara dia kasar, macam marah. Then dia cakap “Mak dah tak ada”. Perkataan pertama keluar mulut Dara “Hah”. Uda ulang sekali lagi “Mak dah tak ada”. 

Jantung waktu tu seperti terhenti sebentar. Seperti kita sedang minum lalu tersedak. Seperti di kala berhimpi-himpit di dalam LRT kekurangan oksigen. Dara terduduk kaku dan tanpa disedari air mata ini merembes keluar. Jika boleh dibayangkan keadaan semasa itu adalah keliru, tercengang-cengang. Dalam hati terdetik “mak dah tak ada”, akal masih belum menerima. 

Entri ini Dara tujukan pada emak, sebagai tanda ingatan kekal abadi, tanda kasih yang baru ingin bercambah, tanda Dara mula merelakan bakal ibu mertua pergi. 

Uda dan Dara sudah bercinta selama 7 tahun. Kami bercinta senyap- senyap selama 2 tahun. Ibu Dara sangat tegas perihal cinta semasa belajar. Jadi perkenalan Dara dengan keluarga Uda hanya setelah 2 tahun bercinta. 

Kehilangan arwah emak sangat dirasai. Peribadi arwah emak dan ibu Dara sangat berbeza. Kedua-duanya ada cara ketabahan tersendiri. 

Ibu, ibu kandung Dara tegas orangnya. Dia pendorong dan penyokong Dara yang paling tegar. Jika Dara malas, tegurannya berbisa. Jika Dara gagal, penyelesaiannya bangkit. segera Kekuatan ibu adalah ketabahannya. Ibu tak suka anak-anaknya malas. Itu cara ibu menunjukkan kasih sayang 

Arwah emak pula tunjukkan kasih sayang berbeza. Arwah emak orangnya penyabar. Bila Dara mengaku tak pandai memasak, arwah emak hanya senyum. Arwah cakap lepas kahwin pandai la. Arwah emak terima seseorang seadanya. Baik buruk dia terima. Kekuatannya adalah kesabarannya. Diam itulah senjata arwah emak. 

Oleh itu, Dara menyayangi keduanya atas sebab berbeza. Keduanya menyayangi Dara dengan cara tersendiri.

Emak, walau pertemuan kita singkat. Walau masih segan nak panggil emak hingga kini. Dara doakan emak menemui kebahagiaan di sana. Walau ikatan menantu dan ibu mertua tidak sempat dimeterai, Dara yakin emak ibu mertua terbaik untuk Dara.Walau hakikatnya Dara tak mahu kehilangan emak seawal ini, Dara yakin ada hikmahnya. 

Al-fatihah. 





Thursday, August 30, 2012

Cerita Kad Kahwin




Haluuu Semua,

Hari ini macam di awang-awangan sikit. Ada perasaan percaya macam tak percaya. Hahhaa. Konfius tak dengan ayat tu.

72 days and counting...

Last month Dara pergi recee kad kahwin dengan Uda. Ada cerita sedikit di sebalik kisah nak beli kad kahwin ni.

Pagi tu, Dara ambil Uda dekat Hentian Duta. Masa itu bulan puasa, so kami pun sahur sekali la. Selepas bertunang bulan 6 ari itu, baru kali ini kami jumpa.

Kawan Dara minta tolong belikan tiket Konsert Big Bang. Jadi lepas sahur kami terus ke Fahrenheit88. Masya-Allah sampai sana barisan teramatlah panjang. Ada 2 km kot. Terkezut oden. Tapi sebab nak tunaikan janji, Dara gagahkan juga berbaris.

Barisan pukul 6:30 pagi


Baris lagi kat dalam
 Berbaris pukul 6:30 pagi dapat tiket pukul 12:30 hari. Percaya, jangan tak percaya ok. Memang menguji kesabaran. Orang bangsa lain siap beratur sambil minum air n makan McD. Grrrrrr. Sabar-sabar.
Uda cakap kalau Dara beli sebab nak pergi konsert, dia tak nak teman. Kalau beli untuk kawan dia temankan. Cesss

Lepas 12:30 hari kami terus pergi tandatangan dokumen untuk rumah. Alhamdulillah... Selesai pukul 3 petang

Then kami terus pergi ke tempat pertama.Utusan Sehari . Pergi sana sebab satu alasan jer. Kat sana offer murah. Dalam 19 sen. Namun malangnya bila sampai sana, dah tengok kad yang diorang hasilkan menarik tetapi kurang teliti. Sampel nama ada salah, ejaan dekat bunting salah. Kesimpulannya kerja kurang cermat. So reject.... (baru ingat nak tolong bangsa sendiri)

So kami pergi KL pula nak cari and terus pergi Jalan Brunei. In the end we settle with LH Creative. B2B rasanya dah biasa dengar kot company ni. Dah tengok produk dia semua, nampak ok, kualiti ok, baru decide nak ambil diorang.

Kad yang kami ambil pun yang paling simple and murah. Mula-mula kami pilih a few design. But after compare with the the design that we chose, we just take the cheapest one. Haruslah save kan. Kad pun nanti orang buang jer. Hehehhehe

Price: RM0.35
Total for 1000: RM350. 

Next, update kad jemputan. :)


Friday, August 24, 2012

Resipi Kecantikan You All



Puan-puan dan cik-cik sekalian, tahukah anda kunyit bukan sekadar digunakan untuk menggoreng ikan, tomato bukan setakat dimasak bersama sayur campur dan beras bukanlah setakat dimasak nasi untuk dimakan bersama ikan goreng dan sayur campur. 

Tetapi… 

Bahan-bahan ini boleh diguna sebagai resipi kecantikan. Lepas ini boleh buka peti ais dan tengok bahan apakah yang boleh anda gunakan untuk menggantikan produk SKII, Clinique dan Lancome. 

Resipi Kecantikan Luaran 

Kunyit 


Kunyit boleh diguna sebagai masker wajah. Campurkan 2 sudu tepung, 1 sudu serbuk kunyit, beberapa titis madu dan 2 sudu susu. Gaul sehingga sebati dan tempelkan di muka. Biar sehingga 20 minit dan bilas.

Ataupun ambil kunyit hidup dan beras, goreng atau sangai beras dan kunyit sampai hitam, blend dan sapu di muka atau badan sebelum mandi.

Kata kawan kunyit boleh hilangkan kotor dan bintik hitam di muka. 

Tomato 


Jerawat menyampah timbul di muka. Lumatkan tomato dan tempel di muka. Kalau nak murah pergi kat NSK, Kuchai lama dan beli banyak2. 

Betik 


Campurkan setengah cawan air panas dan 1/3 oat. Biar 2-3 minit campurkan betik yang telah dilumatkan dan tambah madu. Sapu di muka dan buat 15-20 minit. Bilas dengan air suam. Resipi ini dikatakan boleh memutihkan kulit dan jadikan muka berseri. 

Bunga mawar 


Pernah tak tengok bunga mawar kat rumah nenek dan rasa geram nak petik. Kalau dah petik tu jangan buang ok. Sayang. 44 hari sebelum tarikh perkahwinan, amalkan diri dengan memakan sekuntum bunga mawar , kelopak demi kelopak setiap hari. Di mulakan dengan segelas air putih dan kalimah bismillah serta selawat ke atas Nabi, anda boleh memakan sekuntum bunga mawar itu bagi setiap hari sehinggalah menjelang hari bersejarah anda. 

Kalau rumah nenek dah glamer and duduk kat apartment dan tak tanam bunga mawar, pergi jer Brickfields dan beli kat sana ok. 

Daun sireh 



Daun sireh bukan setakat untuk nenek kebayan. Kita pun boleh guna. Ambil segenggam daun sirih dan rebuskan sehingga warna air agak berubah kehijauan. Gunakan air rebusan tersebut untuk mencuci wajah anda setiap hari. Biarkan di muka seketika, kemudian bilaskan dengan air sejuk. Ia mampu mengelakkan jerawat atau ruam-ruam kecil di muka sekaligus menaikkan seri wajah. Amalkan 30 hari menjelang hari bahagia. 

Selamat mencuba. Gigih google petua di petang hari

Tuesday, August 21, 2012

Anda mahu cantik???




Selamat Hari Raya Semua!!!

Anda mahu cantik? Saya pun mahu jugaaaa.

80 days more to go. Errkkkk. Sangat cuak tiba-tiba. Jadi memandangkan masa semakin suntuk haruslah buat segala yang terdaya untuk mencantikkan wajah.

Dengan bantuan En Google, dapat beberapa carian tips amalan doa dan surah untuk dikongsi bersama. Ayuh, sama-sama kita berusaha.

Amalan 1: Doa diambil dari page Tiz Zaqyah
 
Amalan 2: Surah ini dikongsi bersama oleh blogger Sheila Wahid dan Saiedah. Serius tak sangka kelebihan surah ni. Dari dulu suka baca surah ini bila solat. Tak pernah nak mendalami maksud dia. Rugi kannn.



Siapa yang tertanya-tanya makna dia, di sini Dara copy paste terjemahan yang dilakukan blogger Sheila.

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

(1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?

(2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

(3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

(4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

(5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

(6) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

(7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

(8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).


So amalkan baca surah ni tiap2 hari lepas solat fardhu ye.Blogger Saiedah siap tunjukkan extra steps semasa baca surah ini. Semoga all of us jadi wanita yang cantik luar dan dalam. Insya Allah.

Oh, tetiba berangan wajahku yang cantik, jelita dan berseri di hari itu. Hohohohoho


Thursday, August 2, 2012

Rumahku Syurgaku



Anda mempunyai impian? 


Saya ada impian. Malah impian saya ada banyak, angan-angan saya bertimbun sehinggakan boleh menandingi Angan-Angan Pak Jenin. Mungkin saya Mak Jenin alaf baru. 

Tak apalah. Sebenarnya semua pencapaian bermula dari impian. So hari ini nak cerita satu impian saya. Saya ada rumah impian. Rumah untuk saya menghabiskan sisa-sisa kehidupan selepas bersara. Rumahku Syurgaku. Saya ingin membina syurga saya dan keluarga. Rumah yang membuatkan anak-anak dan cucu-cucu saya seronok ingin pulang. Rumah yang membawa keamanan dan kedamaian. 

Ya, bila bercakap tentang rumah itu, ia seharusnya menjadi sesempurna yang saya inginkan. Ingat tak semasa kita di sekolah menengah dalam subjek KRT (Kemahiran Hidup dan Ekonomi Rumah Tangga). Saya masih ingat nama guru saya, CIkgu Norlidah meminta kami menulis tentang rumah kami. Saya ingat kawan saya Ummu Sulaim mahu membina rumah di atas awan. Anda rasa mustahil? Saya rasa tidak. Kalau bina rumah di Gunung Kinabalu atau Ranau kebanyakkan tempatnya berawan, malah di atas awan. Pada saat itu semasa saya berada di tingkatan 3, saya telah melakar rumah impian saya. 

Sedikit butiran berkenaan rumah saya: 


  • Terletak di kaki gunung 
  • Rumah bersebelahan dengan sungai jernih dan terdapat jeram 
  • Berkeluasan 3 ekar 
  • Lokasi 1 jam dari Bandar (untuk membeli keperluan). Ada pekan kecil yang dilengkapi klinik, kedai runcit dan perumahan atau kawasan kampung berdekatan 
  • Ciri-ciri rumah. Pengairan dalam rumah melalui buluh. SUmber air dari sungai, rumah berkonsep terbuka dan mengikut aliran angin. Tingkat atas (attic) disediakan untuk surau/ perpustakaan dan tempat belajar. 

Cukup sekadar ini, hari ini saya kongsikan lakaran yang telah saya buat.

Gambaran keseluruhan

Sisi tepi

Ruang tamu and bilik atas


Sisi tepi

Thursday, July 19, 2012

Product Review: SK II Testimonial.


Ok, entry kali ini akan ala-ala product promotion of before and after ok. 

Kebanyakkan B2B bila dah nak dekat majlis akan jaga diri dengan extra effort. Dara pun sama juga lah kan. 

Alright, muka Dara ni tahan lasak. Means boleh tak basuh muka berhari-hari, berpanas petir, memang susah nak ada jerawat. Even waktu stress tahap maksimum pun susah nak keluar. The only problem I have is uneven skin tone. Muka macam bercapuk. And certain part will be dry. 

Demi menjadi the prettiest girl on the day, Dara berusahalah untuk dapatkan quality product for my face. Memandangkan tak pernah ada produk yang digunakan secara berterusan, Dara decide utk spend a little bit more and I choose SK II. So I went to the counter somewhere in February this year. 

After consultation, these are the products they suggest to me: 

Starter Set 

Can act as make up removal and cleanser

This so expensive. For me la

Altogether cause me almost RM800


Now, you may wonder if this thing work. Ok kat bawah ni is the before picture. Gambar ini sebelum guna SKII and i seriously tak ingat produk apa guna. Maybe tak guna kot. Yang ala-ala Faizal Tahir tu bulan 11 tahun lepas, with the bandanna bulan 10 and another one bulan 10 juga; 



Before SKII


And after I use SK II, my face jadi macam ini; 


Gambar begini sebab ambil waktu lepak kat rumah. 

So what do you think? Horror? Of course la. I’m 3 months shy from my wedding and my face yang sukar berjerawat jadi macam ini. Ini pun dah ok sikit sebab I stop using the essence, and wash my face guna lemon hari-hari. Masih guna cleansing oil and mosturiser because it is too expensive and sayang tak guna. Nasib baik waktu bertunang dulu, dia tepek foundation banyak2, kalau tidak....


So my dearest friend, what should I do? Some of my friends cakap produk tu sangat concentrate and maybe jerawat ini excess of the nutrients. Haishhhhh. Tak tahu la dek non. Ramai marah but I am just doing the best for me. Siapa sangka kan. 

Anyway, I’m not suggesting that SK II is bad. Perhaps the products doesn’t suite my skin.Sejak dua tiga hari ini cuci guna lemon, macam dah ok sikit la, kalau tak hadoiiiii. 

Maybe lepas kahwin guna balik just untuk habiskan. Lepas tu aku guna sabun mandi jer la basuh muka ni. Senang citer. 

Last but not least, Selamat Berpuasa Semua

Hope this help you. 





Tuesday, July 17, 2012

Giveaway: Share Your Love With Cards



Hello, 

I’m joining giveaway again. Well this time there’s a lot of freebies for me to grab. 

Ok excited sampai speaking English. Anyway, let’s do it dengan cara teratur ok. Because some of you might want to join jadi tak nak korang keliru with my rambling. 

Who organise this? 


Share Your Love With Card is the organizer. Sazalina Zakarina is the blog owner. Kebanyakkan produk dia are handmade and she is so gifted. Dara selalu envy people with artistic streak. I’m trying to be one but often fail sebab otak kadang2 bergeliga tetapi execution hampeh dan comot. 

How to participate? 

1. Anyone can join this giveaway. 

2. "Follow" her blog. Click here 

3. Just make a post about this giveaway at your blog /facebook /twitter. 

4. Please leave the detail at the blog comment box: 

- Your full name 

- Your email address 

- Your Posted Link 



What will you get if you win? 

Lots of interesting stuff. 

1. 20 pcs of 12" x 12" patterned paper 
2. 30 pcs of 6" x 6" patterned paper
3. Various length of flower ribbons
4. Various length and size of ribbons (satin, grosgrain etc)
5. Die cut alphabets
6. Paper embosser
7. sequins and beads
8. Contemporary Cardmaking book 

What I am going to do if I win it? 

Currently tengah buat beberapa D.I.Y project for my wedding. So far my wedding is personalized wedding. So this material akan berguna untuk some of this project: 

· Guest book (isi dalam dah siap, cuma tinggal muka depan. Maybe boleh dapat some inspiration dari  the blog even tahu hasilnya tak seperti itu. Huhuhuhu. Tak apalah. The effort that counts)
I adore this. Simple and clean lok
Pink may not my character but ini sangat delicious


Suwiiiiiiiiiit


· Save the date utk best friend, bridesmaid and some close friend. I think the cardmaking book will be handy as I have no clue how to do it. 

· Guestbook corner and photobooth corner (since I imagine my wedding will be full of laughter and people are really having fun with each other, I need to prepare some activities for them. My MUA dah mohon jasa baik supaya sesi make up tak diganggu but I feel bad ignoring people yang datang all over the places to see me.) 
Cantiknya. It is so me. Would it be too much nak minta sponsor ni.  Hhahahahahha


· Sequins and bead (oh my. Macam wish come true plak. Baru nak buat baju bersanding and nak letak simple beading macam baju aina bustamam. Cantik kan.) 


I may not be the perfect handmade crafter but I definitely put my heart and soul for it. Well good luck semua. For what ever reason you have to join.