Thursday, February 28, 2013

Tips 2: Petua hilang parut jerawat and naikkan seri wajah

Hai semua,

Lama tak menulis. Pagi ni macam rajin pula nak tulis sesuatu untuk bakal-bakal pengantin. 

As some of you might have known, kulit Dara yang halus mulus jadi jahanam sebab guna produk yang tak sesuai dengan kulit sendiri. Tak tahu? Read the review here.

Abang Dara,  a part time photographer, pernah cakap, walau cantik macam mana pun MUA kita solekan muka, kalau muka kita kering, berjeragat, photographer still tak boleh edit utk buat nampak muka kita flawless. Get it kawan2. Since then, Dara try banyak cara utk jadikan parut jerawat less visible. Dara tak guna produk sangat but more towards natural remedy. 

4 months before the wedding:

Setiap malam sebelum tidur, ambil hirisan tomato, sesudu gula dan sesudu madu. Lenyekkan tomato tu sampai lumat dan sampai campuran bahan-bahan ini melekit. Kemudian sapu pada muka, biar sampai ia kering dan basuh muka. 

Kenapa tomato? Sebab tomato ini agen antioksida which help for awet muda. Plus tomato kan murah. Haruslah budget. 

Kenapa gula? Sebab gula ni sebenarnya natural exfoliator. Agen semulajadi utk buang segala kotoran kat muka kita. Pastu dia tak akan buat liang tersumbat dan akan balance muka kita berminyak especially utk combination skin. Muka Dara kering di luar tetapi berminyak di dalam. You can read more here 

Kenapa madu? Madu tu tak perlu terangkan lagi la. Memang dah banyak yang cakap kebaikan dia kan. Plus pastikan korang amalkan makan madu juga utk bersihkan dalaman. Sebab kecantikan sebenar datang dari dalaman. Ecehhhh. 

Amalkan tiap-tiap hari tau. Kalau tak pun at least 2-3 kali seminggu

Dara recommend sebab bahan-bahan ini murah dan mudah didapati. Kalau ada extra budget, korang pergilah facial juga once a month. Tak yah pergi yang mahal macam New York Skin ker, Beautyworld ker. Kalau ada Spa Mak Jemah sebelah rumah pun boleh. Harga dalam RM40 kot. Sebabnya? Kadang2 muka kita ni ada kotoran yang hanya boleh dibuang dengan mesin macam white head, black head dan segala jenis head. Hanya guna mesin ni semua benda ni senang keluar.

2 Weeks before the wedding:

Ok, 2 weeks before the wedding, Dara stop buat yang atas tu and start a new beauty regime.

Setiap malam, Dara akan pakai mask utk jadikan muka jadi lembap. Moist face will make you look more radiant. Once a week, I will use brightening mask. Jangan guna brightening mask tiap2 hari ye sayang. Sebab nanti muka kering dan mengelupas. It's a no no.

Yang ini i don't have any specific product to recommend but Dara used Elianto mask series for hydration. Hari isnin guna tomato, selasa guna honey, hari rabu guna carrot and milk. Sekeping mask dalam RM7. Kalau member murah lagi. Kalau beli waktu birthday dapat 50% off lagi. For whitening/brightening Dara guna Garnier warna kuning tu. Sekeping RM5 kot. Ok la tu dari beli SK11 punya mask RM40 sekeping. Tak haru ke tu nak pakai hari2

2 days before the wedding:

Alright 2 days before the wedding, malam sebelum tidur, cuci muka macam biasa dan kemudian bilas dengan air batu. Nanti liang muka mengecil dan bantu aliran darah pada muka. 

Then kalau rajin lagi, rendam tuala pada air batu then tekup pada muka dalam 15 minit.

The morning of the day:


Bilas muka dengan air batu lagi dalam 1 jam sebelum disolek. Satu utk segarkan wajah dan satu lagi sebab ialah utk kejutkan korang dari mamai tidur. Hehheheheh.

Last but not least, this one petua yang dapat secara tak sengaja. Malam sebelum nikah, Dara ada masalah nak tidur. Asyik terjaga jer. So pagi tu sebab rimas sangat tak boleh tidur, Dara buat solat sunat dua rakat. Amazingly, hati ini jadi tenang sangat dan my bff Ayin cakap i'm the calmest bride on that day. Bila kita tenang, kita nampak sopan dan ayu gituuuu. Ecehhh. 

Ok. Setepek gambar untuk tunjuk hasil gigih melakukan petua di atas. Usaha ye sayang


Gambar guna handphone cabuk

Gambar dari OP. Nampak tak hasil usaha gigih saya. :)

Sekarang oden dah malas nak buat. Hahhahahaha.

Next bila Dara rajin lagi nak menulis, Dara share tips macam mana nak putihkan gigi ye. :)









Thursday, January 24, 2013

Tips 1: Memilih Baju Pengantin. Baju Mahal Ke Murah?




Salah satu benda penting dalam majlis perkahwinan seseorang mestilah pakaian yang akan korang akan pakai semasa majlis kan. 

Ada sahabat pernah menasihatkan Dara, jika perlu membuat keutamaan, berbelanja lebih pada diri pengantin dahulu dan kemudian diutamakan majlis. Kenapa? Sebabnya pelamin yang cantik akan ditanggalkan selepas majlis, door gift yang mahal kadang kala masih belum memuaskan hati semua pihak dan menu makanan yang banyak hanya menyebabkan pembaziran. Lain kali Dara cakap pasal keutamaan dalam perbelanjaan ok. Hari ini nak cakap pasal baju. 

Pada mulanya Dara berkira-kira mahu menggunakan pakaian dari butik pengantin tetapi memandangkan Dara sukakan pakaian yang cantik terletak di badan, Dara buat keputusan untuk custom made semua baju. 

Baju Mahal 

Kadang-kadang kita fikir membazir buat baju mahal-mahal memandangkan kita pakai hanya sekali. Dara pun fikir begitu. Namun, tahu tak perempuan selalunya membeli ikut emosi dan bukan akal? 

Alhamdulillah, Dara ada rezeki ke Agra, India. Waktu tu teruja sangat sebab fikir boleh cari kain sari untuk dijadikan baju nikah. Tapi puas Dara cari di Agra, masih tidak berpuas hati dengan corak yang ada. Sehinggalah Dara singgah di satu kedai ini. Dipendekkan cerita (percayalah banyak drama semasa membeli kain ini), pemilik kedai sarungkan satu kain pada bahu Dara. Masa itu satu perasaan indah menyerap. Harganya hampir separuh gaji. Serba salah juga nak ambil tapi dalam hati tau tak mungkin Dara akan tinggalkan kedai tanpa kain itu. 

Pulang ke Malaysia, menjadi satu masalah juga kerana corak kain dipenuhi manik dan batu dan sukar mencari tukang jahit/designer yang mampu memberikah hasil berkualiti.. Berat baju ini lebik 3kg. Percaya tak? Akhirnya Dara memilih abang Syed dari Bjuti Boutique. Harganya? Hampir sama dengan nilai kain. Campur harga kain, upah jahit, baju lelaki dan sebagainya, nilai baju dua kali dari gaji. Semput? Tentulah. Jenuh buat part time and save duit. 

Tips dari Dara, sekiranya B2B mahu membeli sesuatu yang mungkin di luar kemampuan, usaha lebih, berjimat cermat dan jangan sesekali fikirkan harga. FIkirkan nilai baju itu kepada korang yang akan memakainya. Kalau fikir harga juga alamatnya korang pun tak tidur malam macam Dara. 

So inilah hasilnya. Sebelum dan selepas. Cantik atau tidak sangatlah subjektif. 

Masih dalam kedai. Baju ini handmade
Test kat office. Berangan pakai sari dulu sebelum baju ini dijahanamkan
Saat fitting. Abaikan ponjot di kepala.


Saat digantung

Selepas nikah dan melalak.

Baju Murah 

 Setelah drama baju mahal yang teramat tu (pada Dara lah) dah selesai, Dara cari baju untuk persandingan dan baju bertandang. Waktu ini dah tak boleh meroyan macam di Agra dulu. Perlulah berjimat cermat. Alhamdulillah, rezeki pengantin baju Dara utk bersanding dan bertandang sangatlah berpatutan. 

Kain baju bersanding Dara beli dekat Harrison jalan Tar. RM80 utk 4 meter jadi satu meter jatuh RM40. Baju bertandang pula Dara beli dress di First Lady dengan harga RM89. Kemudian Dara minta tolong makcik buatkan overcoat dengan mandarin collar campur sekali dengan manik. Upah jahit semua kurang dari RM100. Hasilnya tadaaaaa. Not bad kan. 

Kain


Setelah siap. Aksesori harus lebih utk cover baju yang kosong. :)


Dengan bonda. 

Beli dekat First Lady Giant Kinrara Puchong

Tambah manik sikit
Walaah


Close up sket.

So bagi Dara mahal atau murah tak penting tetapi nilai baju tu pada kita. Baju murah tak semestinya tiada kualiti.

Lagi satu tips, kalau boleh sebelum tentukan tema, lebih baik korang pergi cuba baju pengantin dan tengok warna macam mana yang akan naikkan seri korang. Dara baru sedar selepas kami dah pilih tema. 

All the best B2B sekalian. 


Friday, December 7, 2012

Review: Official Videographer



Alright. This post is to shout out credit to my official videographer; ImtiazMotionArts

Dapat tahu kewujudan Imtiaz ni sebab Syuhada, rakan sekerja tunjuk video Aslam and Fahimah. Dalam video tu dia guna lagu Yuna “Terukir Di Bintang”. Masa tu pertama kali dengar lagu Yuna pula. Jadi rasa sangat sweet. 

Lepas tu selalu tengok hasil Imtiaz dan banyak hasil Fadly, pemilik Imtiaz yang menepati citarasa. Syu gives me heads up and told me that Fadly request that the bride must cover the aurat to hire him. That is his requirement on that and I’m fine with it. So if you want to hire him make sure you are willing to accept that ok. 

Sebagai seorang pengantin berusaha dan bukan pengantin berada, menambah seorang vendor bermakna menambah lagi perbelanjaan. Lama juga la fikir, nak ambil ke tak. Mampu ke tak. So i did a lot of survey and cross reference. Mana satu lebih baik, ambil vendor dari kluang atau ambil Imtiaz. But after reccee, videographer in Kluang charges RM1500 per event without transportation whereas Imtiaz charge at that particular point RM799 per event plus RM300 for transportation and accommodation. Seriously I still save about RM400. 

Maka setelah berhempas pulas fikir 1) nak ambil videographer atau tak 2) Ambil vendor kluang atau Imtiaz, saya ambil keputusan ambil juga. 

Pertama kali jumpa Fadly kat TBS jer. Cuma Fadly cakap dia selalu tak jumpa depan depan dengan pengantin sebelum kahwin. Komunikasi guna email atau telefon sahaja. Namun bagi saya, saya suka cari keserasian bersama vendor supaya mereka kenal saya dan tahu kemahuan saya dan saya pun kenal cara mereka bekerja. Dua minggu sebelum majlis, saya emailkan pelan rumah, jadual majlis, peta majlis, pautan laman web berkaitan Kluang dan semua maklumat berkaitan untuk bantu Fadly buat kerja. 

Malam sebelum majlis, saya hubungi Fadly dan dia cakap dia sudah berada di Kluang dan dalam hotel. Lega rasanya. Cuma risau sikit bila pagi nikah pukul 8:30 Fadli tak sampai lagi. Bila saya hubungi dia, rupa-rupanya kereta rosak dan dia dalam teksi menuju ke rumah. Terkejut juga. 1) Rumah saya terletak 15km dari Bandar. 2) Mudahnya dia dapat teksi. Kluang ni paling payah dapat teksi kecuali di stesen bas. Alhamdulillah, urusan saya dan Fadli dipermudahkan. Fadli sampai pada masa yang sama majlis nikah dimulakan. And then everything runs smoothly. He works well with Razali, the photographer. They even support each other. During my event, the sunshine brightly in the morning and suddenly change to heavy downpour in the afternoon. But run or shine both of them still do their job diligently. We had fun. Waktu hujan lebat pun semua orang masih dalam mood ambil gambar dan tunjuk senyum kerang busuk. 

Post event, Fadli texted me 19 Nov and told me the highlight was ready to be published and I received the whole video on 6 December. Pendapat saya untuk videographer atau perkara berkaitan perkahwinan, kalau kita boleh usaha lebih sikit (buat kerja sambilan, berjimat, atau simpan dari awal), apalah salahnya ambil. Sekurang-kurangnya kita boleh nampak susah payah kawan-kawan kita, saudara mara kita, ibu bapa kita dalam nak pastikan majlis berjalan lancar. 



Fadli can be contacted at 

Mobile: 0163146574 



Here are some of the untold story of my event and will remain untold had I not hire any videographer. Its a low resolution video as i trim the video to different part. The actual video is crystal clear

The highlights
video


The Sun shine upon us
video



The rain as a sign of barakah

video













Thursday, November 29, 2012

Review wedding: MUA


Ok enough meroyan, 

The following review meant to give a lot of credit to a lady who deserve it. 

This huge credit goes to my makeup artist. 

Mula-mula nak dapatkan MUA ni agak susah gak. Namun berbaloi sangat-sangat usaha. Ramai MUA dekat Kluang yang hasilnya saya suka adalah dari kalangan lelaki atau lelaki yang sudah berubah sifatnya. Ibu saya terang-terangan tak suka. Beliau tak menentang tetapi kalau saya tanya boleh tak ambil sebab tak MUA perempuan di kluang yang saya berkenan, muka dia tukar jadi lain. 

Aduhaiii… pening kepala saya. Saya tanya orang yang buat pelamin saya, dia sudah ditempah oleh pengantin lain. Ketika itu sangat kecewa tetapi Alhamdulillah sekarang saya nampak hikmahnya. Kalau tak mahu saya meroyan dua kali. 

Puas saya cari, tanya orang. Kalau dah duduk KL, tentu sumber paling digunakan ialah Mr. Google. Ramai MUA perempuan yang berkenan cuma mereka bukan dari Kluang. Kalau mahu ambil dari KL, mungkin transport melebihi upah. Last2 saya jumpa Kak Hanie dari website Biaswarna. She is based in Johor Bahru. So lebih dekat dari KL kan. 

Mula2 contact tu Kak Hanie ni macam tegas. Waktu tu Kak Hanie belum buat make up bridal secara serius. More towards make up class. Saya tanya pasal test make up and rate. Syukur rate dia berpatutan and sangat berbaloi. Waktu buat test make up tu rasa berbaloi sangat2 sebab dia buat betul2 macam kita nak kahwin walaupun kita bayar harga untuk trial make up 3 jam rasanya dia ambil untuk make up saya . Saya jarang make up jadi risau juga kalau produk tak sesuai dengan kulit atau solekan pecah selepas dua tiga jam. But lepas naik bas dari JB ke Kluang, dengan habuk semua, Alhamdulillah, make up still ok. So masa itu baru saya confirm ambil kak Hanie. 

Saya jumpa dia bulan empat dan dia selalu hubungi saya untuk beritahu tips penjagaan la, gossip artis la, ngumpat la. Memang dah jadi macam kawan la. Sangat peramah. Walaupun saya ambil make up sahaja dengan dia, kak Hanie ambil inisiatif untuk pergi tengok baju bersanding yang makcik saya buat untuk sesuaikan aksesori, warna tudung dan jenis solekan. Bila saya bertangguh nak turun JB untuk tunjuk baju nikah, dia call dan membebel pada saya. Saya suka dia buat kerja teliti, selalu follow up dan buat homework sebelum majlis. 

Sehari sebelum majlis dia datang cari rumah dan betulkan kening saya yang tak sekata. Siap bawa pembantu sekali untuk tolong pengantin lelaki. Sangat pro dan sangat baik. Saya ada masalah jerawat sebab alahan produk kecantikan. Masa hari majlis dia tutup kemas dan cantik. Solekan bersanding saya tahan dari masa sanding sampai outdoor photoshoot. Hujan pun tak effect ok. Ini muka saya sebelum dan sesudah make up untuk nikah dan bersanding. Saya cakap dengan dia masa nikah saya nak jadi Nora Danish (sweet sweet gitu); masa kahwin saya nak jadi Fasha Sandha (gile glamor gitu) .

Muka bengkak sikit lepas nangis. But still maintain. :P

Dengan my mum. 

Saya ambil guna hand phone pun dah cantik kan. 

Seriously recommend dia. Siapa nak contact dia
No handphone: 012-757 7644. 



Kadang-kadang cakap dia kasar but she meant well. Love you kak Hanie. Terima kasih banyak-banyak buat muka saya macam dewi. Saya nampak bahagia sangat hari itu pun sebab rasa macam gedik muka cantik sangat. Huhuhu. Husband pun sangat suka. 

P/s: Kak, kalau kau baca, mana gambar aku dengan kau. Aku nak simpan buat kenang-kenangan

Thursday, November 22, 2012

To Pay Or Not To Pay.


Kawan-kawan semua, 

Saya dalam dilema sekarang ini. Saya perlukan pandangan semua. Biar saya mula cerita ini satu persatu ok. 

Memandangkan saya memilih semua vendor berdasarkan kepakaran mereka, (contohnya si A pakar menyolek tetapi juga menyediakan pakej baju dan pelamin, saya hanya akan ambil khidmat solekan) maka saya bersedia membayar lebih dengan harapan hasil yang saya peroleh adalah yang terbaik yang saya mampu bayar. 

Maka perkara yang sama untuk pelamin. Vendor ini juga menyediakan khidmat Andaman dan pengantin tetapi saya hanya berminat dengan pelamin buatan beliau. Cantik dan sangat luar biasa. Ini pelamin yang beliau pernah hasilkan dan dipapar di mukabuku. 




Maka setelah rundingan untuk pelamin rumah dan meja beradap, pakej yang dicadangkan adalah RM2500. Warna tema saya adalah ivory (70%), gold (20%) and coral (10%).Pelamin akan menggunakan bunga segar. Manakala untuk meja beradap, beliau tunjukkan saya hasil terdahulu beliau sebagai rujukan. 


Cantik bukan? Sebagai seorang yang tak pernah menguruskan sebarang majlis perkahwinan saya mempercayai kredibiliti beliau sebagai wedding planner apataha lagi dengan hasil yang ditunjukkan. Kami bersetuju bahawa beliau akan menguruskan pelamin dan meja beradab sahaja. Meja makan tetamu biarlah saya uruskan. 

Tetapi pada hari majlis saya, hasilnya agak mengecewakan atas beberapa perkara. 

1. Warna tema pelamin saya lari. Bunga yang dibawa berwarna KUNING, PUTIH & OREN dan bukan 3 warna yang saya nyatakan. Malah langsung tiada warna coral. Saya bersetuju tidak menggunakan bunga ros memandangkan kos tinggi tetapi saya masih mahu warna tema saya. Kalau kalian tak pasti warna tema saya macam mana cuba tengok kat column tepi ni. Beza kan.



2. Hasil meja beradab tidak seperti dijanjikan. Beliau bawa kain berwarna biru dan menyatakan inilah warna coral . Sedih. Kain yang berwarna coral itu adalah kain langsir ibu yang telah dikorbankan untuk menyelitkan semula warna tema. Kerusi plastik itulah yang jadi kerusi duduk saya. Kalaupun chilvary chair sukar didapati di Kluang apalah salahnya beri saya kerusi yang lebih elok.

Semasa perbincangan dia yang beria-ia pesan pada saya untuk beritahu orang khemah warna coral seakan warna merah bata kerana tak ramai tahu warna Coral. Malah saya telah share album tema saya kepadanya sebagai rujukan. Ini adalah hasil beliau. Sila bandingkan dengan perbincangan awal. Beza bukan.  



3. Tiada alatan merenjis. Saya langsung tak perasan alatan merenjis tidak disediakan seperti yang dijanjikan. Saya hanya sedar setelah saya naik atas pelamin dan duduk bersama suami. 

4. Tidak menepati masa. Datang sesuka hati. Saya bekerja di KL, beliau di Batu Pahat dan rumah saya di Kluang. Ibu saya bukan sentiasa ada di rumah jadi kami perlu pastikan masa dengan tepat supaya tiada yang menunggu. (Namun saya boleh maafkan sebab beliau mungkin ada hal yang tidak diduga.) 

Beliau juga membuat pelamin untuk another Bride to be dan ini hasilnya. Saya sangat kecil hati kerana saya juga membayar. Mungkin nilai upah saya lebih rendah tetapi saya juga membayar.

Dilema saya sekarang ialah tentang bayaran baki. Saya telah membayar RM1500 dan berbaki RM1000. Setelah berbincang dengan beliau tentang perasaan saya, beliau telah memberi diskaun sebanyak RM200. Persoalannya sekiranya rakan-rakan menjadi saya, berapakah nilai yang kalian sanggup bayar atas hasil beliau. 

Ibu saya cakap jangan bayar langsung namun saya tak mahu berlaku kejam. Cuma untuk membayar RM800, berat hati saya. What do you think?

UPDATE (24.11.2012):

Ini komunikasi sms antara saya dan beliau selepas majlis. Saya kongsi di sini mungkin sekadar peringatan kepada sesiapa yang mahu ambil beliau. Mungkin juga hanya saya yang tak bernasib baik.  Jika mahu ambil beliau terpulang. Cuma pastikan sesiapa yang mahu ambil beliau, fikir dan pastikan apa yang dikata dikotakan.





UPDATE (26.11.2012):

Ok, semenjak dua menjak ini saya buat sedikit homework sebab nak pastikan keputusan saya ini dibuat dengan cara yang berhemah. Macam mana saya buat?

1. Saya tanya B2B and exB2B
2. Saya tanya orang yang ada business andaman di Kluang.. Ya lah, kalau saya tanya andaman di Jengka mestilah rate tu sangat mahal, kalau saya tanya andaman di KL pastilah lebih murah. Jadi nak bandingkan mesti bandingkan epal dan epal k.
3. Saya tanya Bride lain yang ambil dari vendor yang sama juga.

Rata-rata cakap jangan bayar atau kalau bayar, bayar sedikit sahaja. Cuma selepas berbual dengan golongan ketiga, saya sebulat hati akan bayar kurang dan hanya selepas vendor ini boleh "justify" jumlah baki yang diminta. Nak tahu apa yang saya dapat? Jeng jeng jeng


Nampak tak? Berapi tak? Saya yang selama ini ok tetiber berapi. Pakej berbeza tetapi harga yang sama. Kalau nak charge transportation punnn. Pelamin dia sebjik sejaban dengan saya. Bunga jer warna beza.

Kesimpulan; kecewa dan semakin kecewa.

Sekian terima kasih





Thursday, October 18, 2012

Cenderahati Tetamu (Bahagian 2)



Halu semua. Ok bahagian 1 adalah berkenaan bekas cenderahati. Memandangkan ada permintaan untuk kongsi mana nak dapat isi jar, Dara buat yang lebih diperlukan dulu ok. 

Setelah perbincangan dengan ibu, kami putuskan untuk beli kismis sebab lebih menyihatkan. Ibu tak berapa gemar beri makanan tak berkhasiat pada tetamu. So kismis lah jadinya 

Langkah pertama adalah tanya En Google. Hasilnya ialah ini: 


Kurmawi  


Mula-mula nak pergi cari dekat tempat-tempat ini, sekali dapat tahu ada lagi satu tempat namanya Mahnaz Food. Ok cara paling mudah nak pergi tempat ini ialah melalui KESAS. Memandangkan Dara tinggal di Cheras, gambar kat bawah ini ialah perjalanan dari Cheras ke Mahnaz Food melalui KESAS. 

Dari KESAS exit di Shah Alam/Puchong selepas lalu HQ PROTON. 


 


Dekat lampu trafik belok kanan. 

Lampu trafik pertama, belok kanan lagi. Landmark yang boleh nampak ialah MCD. 

Terus sahaja sehingga lampu trafik pertama, belok kanan lagi. Nampak tak papan tanda dalam gambar. Itu papan tanda Mahnaz Food. 

Terus sahaja. Simpang pertama belah kiri dah sampai. 

Apa ada kat sini? Macam2. Kurma, coklat kurma, pistachios, buah zaitun, kismis dan segala produk dari timur tengah. Dalam gambar semua harga runcit. Tapi kalau cakap dengan diorang nak beli harga borong, dia akan turunkan harga. Siap boleh tawar menawar lagi. Hehehhe. 

Ini susah nak cari kan?


Kismis pun ada banyak jenis. Harga dari RM12 ker RM25 kg. Beli borong yang RM25 jatuh RM18 sekilo. Tapi mesti beli sekurang-kurangnya 10kg

Dari RM18 jatuh RM15 per kg kalau beli 10kg

Harga borong akan jatuh 12kg. Tapi mesti beli 10kg

Selain makanan diorang ada jual kotak juga. Murah dan cantik. Apakan daya, dara dah beli kotak dah. So kalau beli lagi membazir bukan. 



Kedai ini tutup pukul 7 ok. Good luck semua.

Monday, October 15, 2012

Belasungkawa: Allahyarham Jama'iah Binti Arshat





1 Oktober 2012… 40 hari sebelum majlis. 

Masa tu tengah bersiap-siap nak pergi kerja, tiba-tiba Uda call.. Selalunya pagi2 kalau Uda call dia rindu. Bila angkat telefon suara dia kasar, macam marah. Then dia cakap “Mak dah tak ada”. Perkataan pertama keluar mulut Dara “Hah”. Uda ulang sekali lagi “Mak dah tak ada”. 

Jantung waktu tu seperti terhenti sebentar. Seperti kita sedang minum lalu tersedak. Seperti di kala berhimpi-himpit di dalam LRT kekurangan oksigen. Dara terduduk kaku dan tanpa disedari air mata ini merembes keluar. Jika boleh dibayangkan keadaan semasa itu adalah keliru, tercengang-cengang. Dalam hati terdetik “mak dah tak ada”, akal masih belum menerima. 

Entri ini Dara tujukan pada emak, sebagai tanda ingatan kekal abadi, tanda kasih yang baru ingin bercambah, tanda Dara mula merelakan bakal ibu mertua pergi. 

Uda dan Dara sudah bercinta selama 7 tahun. Kami bercinta senyap- senyap selama 2 tahun. Ibu Dara sangat tegas perihal cinta semasa belajar. Jadi perkenalan Dara dengan keluarga Uda hanya setelah 2 tahun bercinta. 

Kehilangan arwah emak sangat dirasai. Peribadi arwah emak dan ibu Dara sangat berbeza. Kedua-duanya ada cara ketabahan tersendiri. 

Ibu, ibu kandung Dara tegas orangnya. Dia pendorong dan penyokong Dara yang paling tegar. Jika Dara malas, tegurannya berbisa. Jika Dara gagal, penyelesaiannya bangkit. segera Kekuatan ibu adalah ketabahannya. Ibu tak suka anak-anaknya malas. Itu cara ibu menunjukkan kasih sayang 

Arwah emak pula tunjukkan kasih sayang berbeza. Arwah emak orangnya penyabar. Bila Dara mengaku tak pandai memasak, arwah emak hanya senyum. Arwah cakap lepas kahwin pandai la. Arwah emak terima seseorang seadanya. Baik buruk dia terima. Kekuatannya adalah kesabarannya. Diam itulah senjata arwah emak. 

Oleh itu, Dara menyayangi keduanya atas sebab berbeza. Keduanya menyayangi Dara dengan cara tersendiri.

Emak, walau pertemuan kita singkat. Walau masih segan nak panggil emak hingga kini. Dara doakan emak menemui kebahagiaan di sana. Walau ikatan menantu dan ibu mertua tidak sempat dimeterai, Dara yakin emak ibu mertua terbaik untuk Dara.Walau hakikatnya Dara tak mahu kehilangan emak seawal ini, Dara yakin ada hikmahnya. 

Al-fatihah.