Thursday, December 22, 2011

D.I.Y Fridge Magnet

Hi Dearies,

Usually most B2Bs akan buat D.I.Y project untuk mengurangkan kos perbelanjaan kahwin. So yours truly yang tangan kaku ni pun nak buat jugak. Browse a lot of website for D.I.Y project. Antara blog yang kena stalk oleh yours truly:


Nyomel

Ana Farhana Deqna

Shakina Farhan.

So berbekalkan semangat yang jitu or bajet yang ciput, Dara sudah decide nak D.I.Y (drumroll please)......... fridge magnet.

Fridge magnet ni kita boleh guna untuk Save the Date letak tarikh supaya orang ingat atau sebagai thank you tag. Dara ingat nak letak gambar Dara ngan Uda yang telah dikartunkan and then letak label tq and then jadikan magnet. Berguna bukan. Tak ada lah nanti orang buang.
Blur? Tak tahu camner? Meh kasi idea sikit….






Cantik Menarik Tertarik Kau Memang Da Boom? Teragak nak buat tak? Kalau u all yang lain nak buat juga boleh baca blog D.I.Y  Not Martha. Kalau Dara nak explain takut tak faham. Bila Dara dah buat nanti, baru boleh tunjuk satu2

Now next question pula, mana nak dapat material dia. Ok, Dara consult The Know It All (En Google) untuk nasihat. Ini jawapannya.

Strong magnet boleh beli kat kedai hardware macam ACE. Cari rare earth magnet kalau nak yang kuat

Marble glass Beli dekat sini atau sini.

Alternatifnya boleh guna cabochon. Cabochon ni dari plastik tapi clarity dia hampir sama. Dara decide nak guna cabochon sebab banyak option nak beli. Kat Malaysia tak jumpa lagi. Tapi boleh beli online dekat sini, sini sini atau sini

Gam boleh guna any silicon game.
Pic tu ikut pilihan hati la.

Puncher bulat. Dara tak pergi lagi kedainya. Tapi maybe ada kat Craft Haven atau Tango Mango

Siapa yang malas nak buat tapi ada design and just nak print, Dara ada senarai vendor yang provide service ni. Some of them Dara dah dapat quotation. So kalau nak drop jer email kat bawah eh. Bukan tak nak listkan tapi pc ni asik hang jer. Tensen tau.

Ada lagi yang tertinggal tak. Kalau ada tanya jer la.

Mode: Tulis blog dengan penuh kesabaran. Dara belum buat lagi and barang pun tak beli lagi. Maybe lepas exam bulan Jan ni baru nak terhegeh-hegeh buat. :) Kalau ada yg nak tunggu Dara siapkan, kena bersabar la sket eh. Ampunnnnn




5 comments:

  1. tak sabar nak tengok hasilnya..... cepatlah januari!!!!

    ReplyDelete
  2. saya pengumpul fridge magnet!
    excited plak nk tgk hasil Dara.
    have a fun diy Dara!

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum, saya nak tanya ace tu dekat mana ya?

    ReplyDelete

Pembaca mahu bersuara